Naša odbojkarja na najvišji svetovni ravni

Dejan Vinčić – »Vinko« in Jani Kovačič sta najvišje uvrščena športnika na svetovni športni lestvici, ki prihajata iz naših krajev.

Izjemna odbojkarja, ki že dolgo vrsto let zelo uspešno igrata v najboljših evropskih klubih, sta zrasla in dozorela v  neverjetni legendarni odbojkarski sredini – Kanalu ob Soči. Z našimi prireditvami sta bila povezana preko priznanj  mlajšim in članskim kategorijam OK Salonit Anhovo – Kanal, v zadnjem obdobju pa sta 2 krat dobila posebno priznanje Športne zveze Nove Gorice za srebrni medalji na prvenstvih Evrope 2015 in 2019. Letos (2021) bosta tudi med nagrajenci v skupini športnikov in športnic, ki igrajo v klubih izven naše regije in v tujini. Z letošnjimi presenetljivimi nastopi v Ligi narodov in osvojitvijo srebrne medalje (prav lahko bi bila tudi zlata), sta potrdila izjemno kvaliteto in pomembno vlogo v prvi postavi slovenske reprezentance.

Se sploh zavedamo kam ju uvršča svetovna odbojkarska stroka in javnost? Jani Kovačič je bil na minulem evropskem prvenstvu proglašen za najboljšega prostega igralca prvenstva, Vinčić pa že dolgo sodi v sam vrh organizatorjev igre. Škoda, da mu je poškodba preprečila pravi nastop  v zadnjih dveh tekmah, saj bi zdrav lahko povzročil nasprotniku tiste dodatne težave, ki so manjkale v epski borbi za končno zmago.

Prepričani smo, da homogena ekipa odličnih igralcev, dobrih prijateljev in njihovo strokovno vodstvo zagotavljajo uspešno nadaljevanje ciklusa v naslednjih letih. Skupaj z mladimi talenti se bodo še naprej borili in nas razveseljevali z dobrimi igrami in novimi medaljami. Kmalu bo tu nov preizkus v Ligi narodov in nastop na Svetovnem prvenstvu, kamor so fantje že uvrščeni.

Kako močna je njihova motivacija kažejo tudi izjave tistih, ki spadajo v starejšo generacijo, ki pa ne razmišljajo o odhodu, ampak o tem kako bodo uspeli ohraniti zadovoljivo formo in zdravi napasti visoke cilje vse tja do olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Mladi kandidati za reprezentanco so lahko zadovoljni, da rastejo in se razvijajo ob takih igralskih veličinah. Prevzeti bodo namreč morali zahtevne naloge in uresničevati visoka pričakovanja.

Ob pripravi prispevka za publikacijo sta oba naša šampiona izrazila zahvalo za priznanja v minulih sezonah. Zadovoljna, da tudi lokalna športna sfera spremlja in ceni njune uspehe, obžalujeta, da se doslej nista uspela osebno udeležiti podelitev priznanj. Sta pa prepričana, da je prireditev velik prispevek k popularizaciji športa in posebej za mlade športnike velik motivacijski faktor za premagovanje naporov, ki jih čakajo na športni poti.

Poleg čestitk za dosedanje uspehe jima želimo še več novih in se hkrati veselimo spremljanja novih vrhuncev slovenske odbojke.