23. SEPTEMBER - DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

Kot vemo, smo Slovenci športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče, ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga.

Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi naša država, ki je 17. junija 2020 na pobudo OKS-ZŠZ razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.

Letos mineva okroglih 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je v čast našim olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmundu Debevcu, prvič zaigrala 23. septembra 2000 na Olimpijskih igrah v Sydneyu.

Na ta dan, 23. septembra, bomo prvič uradno praznovali Dan slovenskega športa in obuli športne copate, napihnili žoge, zavrteli pedala, razgrnili joga blazine, si privoščili skok v vodo in še marsikaj!

Naj bo to dan, ko sleherna Slovenka in Slovenec s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdravje, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje.

23. septembra šteje čisto vsaka oblika telesne dejavnosti!

Več o Slovenskem dnevu športa si lahko preberete TUKAJ.